Do rejstříku zapsán 1 000. název potraviny se značkou kvality


Vytištěno 15.12.2022 15:36 ze stránek www.euinfo.cz:
http://www.euinfo.cz/index.php?nav01=8489&nav02=8498&mes=2&rok=2011&nav03=17888

Ochrana spotřebitele - ilustrační foto

 

Tisícím produktem, jehož název (CHOP) dnes zaregistruje Komise v rámci označování kvalitních zemědělských produktů a potravin, se stal italský ovčí sýr „Piacentinu Ennese". V rámci režimů EU se od jejich vzniku v roce 1992 do rejstříků zapisují kvalitní zemědělské produkty a potraviny z celé Evropské unie i mimo ni. V posledních letech došlo k velkému nárůstu počtu žádostí díky rozšíření EU i rostoucímu zájmu producentů mimo země EU, např. z Indie, Číny, Thajska a Vietnamu.

 

Dacian CIOLOŞ, komisař pro zemědělství a rozvoj venkova, k tomu uvedl: „Tisící zaregistrovaný název je pro režimy jakosti významným milníkem. Tyto režimy, které zviditelňují kvalitní evropské produkty a zhodnocují zemědělské tradice a dědictví venkova, disponují ještě velkým potenciálem." Komisař dále dodal: „Režimy jakosti v EU jsou základem balíčku návrhů týkajících se jakosti, který předložila Komise a který se v současné době projednává v Parlamentu a Radě. Těmito návrhy posílíme režim chráněných označení původu a režim chráněných zeměpisných označení zejména tím, že zvýšíme úlohu a odpovědnost skupin a oživíme režim zaručených tradičních specialit."


Do rejstříků zemědělských produktů a potravin se značkou kvality je zapsáno:

 

505 chráněných označení původu (CHOP): názvy produktů, jejichž vlastnosti jsou převážně nebo výlučně dány místem jejich produkce a know-how místních producentů. Zemědělský produkt nebo potravina musí být vyráběn, zpracováván a připravován ve vymezené zeměpisné oblasti za použití uznávaného know-how.

465 chráněných zeměpisných označení (CHZO): zemědělské produkty a potraviny, jejichž pověst nebo vlastnosti jsou těsně spojeny s produkcí ve vymezené zeměpisné oblasti. Alespoň jedna z fází produkce, zpracování nebo přípravy probíhá v dané oblasti.

 

30 zaručených tradičních specialit (ZTS): názvy produktů, které zaručují tradiční povahu produktu, ať už složením nebo způsobem produkce. ZTS nejsou spojeny s žádným konkrétním místem, ale musí být produkovány v souladu se stanovenou specifikací.

 

Komise rovněž spravuje dva rejstříky zeměpisných označení vín a destilátů.

Piacentinu Ennese (CHOP) je italský sýr z provincie Enna na Sicílii. Tento sýr se vyrábí z ovčího mléka a při jeho výrobě se používá šafrán (pocházející rovněž z Enny), pepř a sůl. Ovce se pasou na vrchovině (v nadmořské výšce 400 až 800 metrů) a pastva je doplňována senem a slámou získanými z podmítky po obilí. Za svoji specifičnost vděčí sýr použití šafránu, pastvinám a know-how místních producentů.

Další informace:

o CHOP Piacentinu Ennese: odkaz na internetovou databázi Komise DOOR:

 

http://ec.europa.eu/agriculture/quality/door/publishedName.html?denominationId=10242

 

databáze DOOR registrovaných CHOP, CHZO a ZTS:

http://ec.europa.eu/agriculture/quality/door/list.html;jsessionid=pL0hLqqLXhNmFQyFl1b24mY3t9dJQPflg3xbL2YphGT4k6zdWn34!-370879141

 

internetová stránka GŘ AGRI věnovaná politice jakosti:

http://ec.europa.eu/agriculture/quality/index_en.htm

 

MEMO/11/84

 


Za aktuálnost odpovídá: Eurocentrum Brno a EUROPE DIRECT
® MMB 28.2.2011. Poslední aktualizace: 28.2.2011 09:59