Členské státy začínají uznávat problém dvojí kvality potravin


Vytištěno 15.12.2022 15:35 ze stránek www.euinfo.cz:
http://www.euinfo.cz/index.php?nav01=8489&nav02=8491&nav03=8497&mes=7&rok=2017&nav04=10001422

Ministři členských zemí Evropské unie už uznávají existenci problému dvojí kvality potravin, na který poukazuje Česká republika a někteří další středoevropští členové EU. Českým novinářům to sdělil ministr zemědělství Marian Jurečka po pondělním jednání v Bruselu se svými resortními kolegy z unijních zemí. Stejný dojem z rokování má komisařka pro ochranu spotřebitelů Věra Jourová.

 
Zdroj: Pixabay
 

Jurečka na zasedání Rady pro zemědělství a rybářství představil výsledky průzkumu dvojí kvality potravin, který si nechalo jeho ministerstvo zpracovat. "...jasně prokázaly, že některé produkty, které jsou na první pohled stejné, se ve složení zásadně liší. Tím dochází k diskriminaci části spotřebitelů. Není možné, aby zákazník v jedné zemi dostal ve stejném obalu horší zboží než jinde," uvedl ministr.

"Dneska od nikoho z diskutujících ministryň a ministrů nezazněl argument, který by říkal: není to problém, je to něco, co nechte vyřešit trh, a podobně," řekl šéf českého resortu zemědělství. Dodal, že je patrná ochota tuto věc společně řešit, "takže to je silný pozitivní posun kupředu".

V závěru své prezentace otázky dvojí kvality potravin Jurečka uvedl, že by chtěl, aby se touto věcí už nezabývaly státy individuálně. Jourová při řešení této záležitosti hodlá jednat i přímo s prodejci nebo výrobci problematického zboží. Chce také poskytovat informace národním orgánům, které mají "vymáhat slušné zacházení na společném trhu", a vést je k tomu, aby tak činily ve spolupráci se svými zahraničními partnery.

 

ZdrojEuroskop
 
 
 


Za aktuálnost odpovídá: Eurocentrum Brno a EUROPE DIRECT
® MMB 18.7.2017. Poslední aktualizace: 18.7.2017 11:37