Díky novým pravidlům budete lépe informováni o alergenech v potravinách
Vytištěno 15.12.2022 15:30 ze stránek www.euinfo.cz:
http://www.euinfo.cz/index.php?nav01=8489&nav02=8491&nav03=8497&mes=12&rok=2014&nav04=10000839
Od 13. prosince platí v celé EU nová pravidla o tom, jak mají vypadat etikety na potravinách a jaké údaje musí obsahovat.
Údaje o obsahu potravin budou jasnější, ucelenější a přesnější. Hlavní změny se budou týkat následujících oblastí:
lepší čitelnost údajů,
povinné údaje o alergenech na nebalených potravinách (týká se i restaurací a kaváren),
povinné informace o původu u čerstvého vepřového, skopového, kozího a drůbežího masa,
stejné požadavky na označování pro nákupy on-line, prodej na dálku nebo nakupování v kamenném obchodě,
konkrétní informace o rostlinném původu rafinovaných olejů a tuků,
seznam umělých nanomateriálů obsažených v jednotlivých složkách,
zpřísnění pravidel na ochranu před nekalými praktikami,
označení náhražek v tzv. „napodobeninách“ potravin,
jasné označení u produktů „ze spojovaných kusů masa“ nebo „ze spojovaných kusů rybího masa“,
jasné označení rozmrazených výrobků.
Současné právní předpisy pro označování potravin pocházejí z roku 1978 a pravidla pro označování výživových informací z roku 1990. Nároky spotřebitelů a marketingové praktiky se od té doby značně změnily. Spotřebitelé chtějí být lépe informováni. Chtějí, aby byly etikety srozumitelné, přesné a aby nebyly zavádějící. Nové právní předpisy pomohou spotřebitelům nakupovat jídlo na základě informovaného rozhodnutí. Mohou přispět také k lepšímu životnímu stylu a zdravějšímu výběru.
Přehledné schéma změn, které úprava přinesla na Zastoupení Evropské komise v ČR