Poslanci zamítli schválení používání trombinu u masných výrobků
Vytištěno 15.12.2022 15:36 ze stránek www.euinfo.cz:
http://www.euinfo.cz/index.php?nav01=8489&nav02=8498&mes=6&rok=2010&nav03=16742
Evropský parlament nepovolil zařazení trombinu, 'pojidla' masných výrobků, mezi povolené přídavné látky masných produktů. Tento enzym, který vzniká jako druhotný produkt při zpracování prasat a skotu, se může použít jako pojidlo jednotlivých kusů masa. Poslanci se během hlasování přiklonili k názoru, že takto vzniklé masné produkty mohou uvádět spotřebitele v omyl.
Evropská komise navrhla zařadit do seznamu povolených potravinářských přídavných látek prasečí a hovězí trombin. Poslanci těsnou většinou rozhodli tento návrh nepodpořit, když schválili zamítavé rozhodnutí Výboru pro životní prostředí. Výsledky hlasování byly následující: 369 pro, 262 proti a 32 se zdrželo hlasování.
Předseda Výboru pro životní prostředí Jo LEINEN (S&D, DE) během svého vystoupení v plénu mimo jiné řekl: ''Evropští zákaznicí by měli věřit, že si kupují pravý steak nebo šunku, a ne slepené kousky masa." Lidovecká poslankyně Pilar AYUSO (EPP, ES) oponovala tím, že tento postup je již zdravotně schválen a v několika členských zemích je používán.
Členské státy mají nyní právo rozhodnout na národní úrovni, zda umožní využívaní trombinu při procesu zpracování nebo nikoli. Návrh Komise měl ujasnit, že trombin jako přídavná látka je regulován na evropské úrovni. Podle evropské legislativy muže být potravinové aditivum schváleno pouze v případě, že je přínosné pro spotřebitele a neuvádí ho v omyl.
Dle návrhu Komise by masné produkty spojené trombinem musely být speciálně označeny a nesměly by se využívat v restauracích. Poslanci ale neshledali tyto opatření dostatečná proto, aby nebyli zákazníci uváděni v omyl.
Parlament také zdůraznil zvýšené riziko bakteriální nákazy u masných produktů spojených trombinem, neboť spojování různých druhů masa zvětšuje plochu, která může být infikována.
Zdroj: Evropský parlament
17/05/2010
Jo LEINEN (S&D, DE)
Pilar AYUSO (EPP, ES)