Přeskoč navigaci
Česká verze stránek
Vyhledat

Tisk

Středomořské pokrmy - cesta ke zdravé výživě?

Evropská unie a potravinyNadváha představuje v Evropě narůstající problém. Každé desáté úmrtí dnes již přímo souvisí s nadváhou. Jedním ze způsobů, jak zlepšit stravovací návyky Středoevropanů, je využít zkušeností ze Středomoří. Tam lidé jedí tradičně zdravější potraviny a konzumují více ryb a zeleniny. Odborníci poukazují na statistiky, které dokládají, že středomořsky inspirovaný jídelníček prodlužuje život.

 

V jihoevropských zemích, především okolo Středomoří, najdete na jídelníčku převážně ovoce, zeleninu a chléb. K tomu se pak přidají ryby, olivový olej, drůbež a víno. Takovou kombinaci potravin považuje velká část Evropanů za nejzdravější.
 
Do Evropského parlamentu se 13. října sjeli odborníci a kuchaři, aby diskutovali o přednostech zdravé výživy.
 
Štredomořská strava prodlužuje život, říká María Rubio
 
Španělský region La Rioja, proslulý svým výtečným vínem, se podílel na organizaci setkání. María Dolores Rubio, poradkyně tamní regionální vlády, uvedla že "středomořský jídelníček doložitelně snižuje riziko kardiovaskulárních nemocí, nemoci Alzheimer a rakoviny."
 
Statisticky žijí Španělé, Francouzi, Italové a jejich středomořští sousedé déle, než lidé v severnějších polohách Evropy. 
 
"Pijte víno," doporučuje předseda
 
Lluis Serra Marem, předseda Sdružení pro středomořskou stravu, chválil výhody, které pro zdraví přinášejí nezpracované potraviny jako ryby, ořechy, ovoce a zelenina. Doporučil používat koření místo soli, čímž lze snížit krevní tlak a riziko zvýšeného cholesterolu.
 
Na téma konzumace vína se účastníci také shodli. Podle dlouhodobých studií podporuje konzumace vína zdraví, množství by ale nemělo překročit dvě skleničky pro muže a jednu skleničku pro ženy denně.
 
Britský konzervativec Parish nesouhlasí
 
S názorem, že středomořskou stravou lze předejít zdravotním problémům, zásadně nesouhlasí předseda výboru pro zemědělství Neil Parish z Velké Británie. "Kdyby se celá Evropa začala stravovat podle středomořského jídelníčku, pak bychom neměli dostatek ryb. Musíme zajistit vyváženost jídla v Evropě a nesmíme propagovat jen jeden druh potravin. Severní Evropa by měla více konzumovat ryby a olivový olej a jižní Evropa by měla jíst více masa," řekl.
 
Problém ale není ani tak v zeměpisné poloze, jako spíše v hloubce vlastní peněženky. Evropské studie se shodují na tom, že s větší mírou blahobytu stoupá i konzumace ovoce a zeleniny.

 

Zdroj: Evropský parlament

Připomínky, nápady, kritiku v této sekci posílejte na eu.info@brno.cz
Za aktuálnost odpovídá: Eurocentrum Brno a EUROPE DIRECT ® 31.10.2008. Poslední aktualizace: 31.10.2008 12:55
Eurocentrum Brno a EUROPE DIRECT| Kobližná 4 | 601 50 Brno