Díky novým pravidlům budete lépe informováni o alergenech v potravináchOd 13. prosince platí v celé EU nová pravidla o tom, jak mají vypadat etikety na potravinách a jaké údaje musí obsahovat. Údaje o obsahu potravin budou jasnější, ucelenější a přesnější. Hlavní změny se budou týkat následujících oblastí:
Současné právní předpisy pro označování potravin pocházejí z roku 1978 a pravidla pro označování výživových informací z roku 1990. Nároky spotřebitelů a marketingové praktiky se od té doby značně změnily. Spotřebitelé chtějí být lépe informováni. Chtějí, aby byly etikety srozumitelné, přesné a aby nebyly zavádějící. Nové právní předpisy pomohou spotřebitelům nakupovat jídlo na základě informovaného rozhodnutí. Mohou přispět také k lepšímu životnímu stylu a zdravějšímu výběru.
Přehledné schéma změn, které úprava přinesla na Zastoupení Evropské komise v ČR
|