Přeskoč navigaci
Česká verze stránek
Vyhledat

Tisk

Díky novým pravidlům budete lépe informováni o alergenech v potravinách

Od 13. prosince platí v celé EU nová pravidla o tom, jak mají vypadat etikety na potravinách a jaké údaje musí obsahovat.

Údaje o obsahu potravin budou jasnější, ucelenější a přesnější. Hlavní změny se budou týkat následujících oblastí:

  • lepší čitelnost údajů,

  • povinné údaje o alergenech na nebalených potravinách (týká se i restaurací a kaváren),

  • povinné informace o původu u čerstvého vepřového, skopového, kozího a drůbežího masa,

  • stejné požadavky na označování pro nákupy on-line, prodej na dálku nebo nakupování v kamenném obchodě,

  • konkrétní informace o rostlinném původu rafinovaných olejů a tuků,

  • seznam umělých nanomateriálů obsažených v jednotlivých složkách,

  • zpřísnění pravidel na ochranu před nekalými praktikami,

  • označení náhražek v tzv. „napodobeninách“ potravin,

  • jasné označení u produktů „ze spojovaných kusů masa“ nebo „ze spojovaných kusů rybího masa“,

  • jasné označení rozmrazených výrobků.

 Současné právní předpisy pro označování potravin pocházejí z roku 1978 a pravidla pro označování výživových informací z roku 1990. Nároky spotřebitelů a marketingové praktiky se od té doby značně změnily. Spotřebitelé chtějí být lépe informováni. Chtějí, aby byly etikety srozumitelné, přesné a aby nebyly zavádějící. Nové právní předpisy pomohou spotřebitelům nakupovat jídlo na základě informovaného rozhodnutí. Mohou přispět také k lepšímu životnímu stylu a zdravějšímu výběru.

 

Přehledné schéma změn, které úprava přinesla na Zastoupení Evropské komise v ČR

 

 

Ochrana spotřebitele - ilustrační foto

Připomínky, nápady, kritiku v této sekci posílejte na eu.info@brno.cz
Za aktuálnost odpovídá: Eurocentrum Brno a EUROPE DIRECT ® 17.12.2014. Poslední aktualizace: 17.12.2014 12:01
Eurocentrum Brno a EUROPE DIRECT| Kobližná 4 | 601 50 Brno